Συνάντηση του Γιώργου Καισερλή με τους Ισπανούς Μηχανικούς Χωρίς Σύνορα

Με τους Ισπανούς Μηχανικούς Χωρίς Σύνορα για αρκετό διάστημα επικοινωνούσαμε ανταλλάσοντας απόψεις και συζητώντας προοπτικές για μελλοντικές συνεργασίες, κυρίως μέσω του ηλεκτρινικού ταχυδρομείου. Από τη πρώτη μας επαφή μας είχε συγκινήσει η διάθεση τους για βοήθεια μέσω των συμβουλών που μας έδιναν, οι οποίες ήταν αποτέλεσμα των χρόνων δράσης της Oργάνωσης τους.

Με τον Miguel Angel είχαμε γνωριστεί μέσω email και με το που έφτασα στη Μαδρίτη συνεννοηθήκαμε τηλεφωνικά για τη συναντησή μας: στη κεντρική πύλη του Escuela Tecnica Superior de Ingenieros (ETSI) Industriales de Madrid, το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της ομοσπονδίας των Iσπανικών οργανώσεων ΜΧΣ. Βρίσκeται στο Paseo del Prado που είναι η περιοχή της συνηθισμένης βόλτας των Mαδριλένιων, όπου βρίσκεται το πάρκο Retiro και το Μουσείο του Prado.

Το παλιό και καλοδιατηρημένο κτίριο που σήμερα φιλοξενεί μόνο τη Σχολή Μηχανικών Βιομηχανίας, είναι μέρος μόνο ενός ολόκληρου συγκροτήματος κτιρίων που όλα τους είναι στενά συνδεδεμένα με τη πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ισπανική πρωτεύουσα: το σημερινό μουσείο Φυσικών Επιστημών και λίγο πιο πίσω η ιστορική Εστία του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, εκεί όπου γνωρίστηκαν και έγιναν φίλοι οι συγγραφείς και οι καλλιτέχνες της λεγόμενης γενιάς του 27: Σαλβαδόρ Νταλί, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, Λουίς Μπουνιουέλ, Δαμάσο - Αλόνσο, Ραφαέλ Αλμπέρτι.

Περνάμε μια εσωτερική αυλή και ανεβαίνουμε στο πρώτο όροφο όπου μπαίνουμε σε ένα φωτεινό γραφείο που βλέπει σε κάποιο αίθριο. Ο Miguel είναι Πολιτικός Μηχανικός γύρω στα 30 και η Maria που έχει αναλάβει τις σχέσεις με την CCI (Comite de Cooperation des Associacions Ingenieurs Sans Frontiers ISF), που είναι η Eπιτροπή για τη συνεργασία των Eυρωπαικών Oργανώσεων ΜΧΣ, είναι Αρχιτέκτων γύρω στα 25.

Μετά τη γνωριμία μας και τη φανερή χαρά τους για το ότι καταλαβαίνω Ισπανικά η συζήτηση ξεκινάει κάπως γενικά: "Αντιλαμβανόμαστε το κόσμο ως ένα σύστημα ή σύνολο αν θέλεις αδιάσπαστο όπου το μέλλον είναι κοινό για όλους μας και τα προβλήματα τόσο του ανεπτυγμένου Βορρά όσο και του αναπτυσσόμενου Νότου είναι προβλήματα όλων μας» λέει ο Miguel. Και η Maria προσθέτει «Με τον όρο "Ανάπτυξη (Desarollo)", εννοούμε όλες αυτές τις διαδικασίες που σκοπεύουν στο να ξεπεραστούν οι ανισότητες, να εξασφαλιστεί η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να εδραιωθεί η ειρήνη, να ευνοηθεί η εξέλιξη της παιδείας, της υγείας, να διαφυλαχθεί το φυσικό περιβάλλον και ο πολιτισμός. Γι' αυτού του είδους την Ανάπτυξη εκτός από τεχνικά έργα απαιτείται αρκετή έρευνα και προβληματισμός, γνώση των ειδικών συνθηκών (πολιτικών, πολιτιστικών, τεχνικών) της κάθε περιοχής και επαφή με τους ανθρώπους της περιοχής, που γνωρίζουν από κοντά τα προβλήματα, μα πάνω από όλα ένας τρόπος σκέψης που να ευνοεί αυτό το παγκόσμιο το χωρίς σύνορα όραμα».

Κατόπιν η συζήτηση προσγειώνεται κάπως σε θέματα που αφορούν στο τρόπο δουλειάς και το τρόπο οργάνωσης. Το λόγο παίρνει πάλι ο Miguel. «Ξεκινήσαμε το 1991 ως μια ΜΚΟ βασισμένη στη εθελοντική προσφορά κάποιων σπουδαστών μηχανικών επηρεασμένοι από τη Γαλλική οργάνωση Ingenieurs Sans Frontiers και σε συνεργασία με εκείνους, πάντοτε όμως ανεξάρτητοι και αυτόνομοι. Σήμερα υπάρχουν 11 αυτόνομες Oργανώσεις σε ολόκληρη την Ισπανία, από τη Σεβίλλη μέχρι το Μπιλμπάο και από τη Γκαλίθια μέχρι τη Βαρκελώνη, οι οποίες συνιστούν μια ομοσπονδία με έδρα τη Μαδρίτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι Oργανώσεις στεγάζονται σε χώρους παραχωρημένους από τα τοπικά ανώτατα τεχνολογικά ιδρύματα και λειτουργούν σε στενή συνεργασία και με την υποστήριξη της ακαδημαικής κοινότητας, στελεχώνονται δε κυρίως από σπουδαστές. Τα μέλη μας έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις της Οργάνωσης, ή απλά να την ενισχύουν οικονομικά, και αποτελούνται στην ίδια περίπου αναλογία τόσο από σπουδαστές και επαγγελματίες μηχανικούς, όσο και από μη τεχνικούς που υποστηρίζουν τις απόψεις και τη δουλειά μας. Στόχος μας είναι βέβαια μέσα από την ενημέρωση, να κάνουμε σαφές ότι δεν είμαστε μια οργάνωση αποκλειστικά ανθρώπων που σχετίζονται με τη τεχνολογία, αλλά ανθρώπων που δουλεύουν σε προβλήματα που αφορούν όλους μας. Ελπίζουμε επομένως στο μέλλον η παραπάνω αναλογία να ανατραπεί εις βάρος των μελών μας που είναι τεχνικοί».

Όσο για τις δράσεις της Οργάνωσης; Εδώ η Maria επισημαίνει: Προσπαθούμε να έχουμε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από τη μελέτη για τον εξοπλισμό 4 νέων εργαστηρίων για το Universidad Centroamericana στο El Salvador μέχρι τη διοργάνωση στη Μαδρίτη μιας ανοικτής συζήτησης για την εκμετάλλευση των ανήλικων εργαζομένων. Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στον ανεπτυγμένο κόσμο σε θέματα σχετικά με την ανάπτυξη, ο προβληματισμός και η επιστημονική έρευνα με αντικείμενο τη συνεργασία για την ανάπτυξη, η διοργάνωση σεμιναρίων και συζητήσεων είναι για μας εξίσου σημαντικά με τη πραγματοποίηση αποστολών για τεχνική βοήθεια. Βασική μας θέση είναι η οποιαδήποτε δική μας τεχνική επέμβαση να μην δημιουργεί σχέσεις εξάρτησης. Δεν βρισκόμαστε εδώ για να ανοίξουμε νέες αγορές για ισπανικά τεχνολογικά προιόντα. Με αυτό το σκεπτικό φροντίζουμε να υπάρχει πάντοτε στενή συνεργασία με τοπικούς παράγοντες και άλλες ΜΚΟ, ώστε να μετακινούμαστε μόνο όταν αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαίο. Το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριοτητάς μας αφορά τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά σημαντική δουλειά γίνεται και μέσα στην Ισπανία με σκοπό τη παροχή βοήθειας σε διάφορες περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες».

Καθώς η ώρα κυλάει η συζήτηση πηγαίνει πια σε ένα σωρό θέματα: μιλάμε για την Ισπανία και την Ελλάδα, τη Μαδρίτη και την Αθήνα, για όσα μας συγκινούν και μας ενοχλούν, όσα μας ανησυχούν και όσα μας κάνουν να ελπίζουμε. Ο αποχαιρετισμός θερμός, παρά το λίγο χρόνο που γνωριζόμαστε, γίνεται στη καντίνα του κτιρίου μετά από μερικές παγωμένες San Miguel και με την υπόσχεση: Hasta proxima, Amigos!!