Συνέντευξη του Γιάννη Κουγιανού, Πρόεδρου των Μηχανικών Χωρίς Σύνορα
στο περιοδικό "Vmen" της Εφημερίδας «Το Βήμα»

Το περιοδικό "Vmen" της εφημερίδας «Το Βήμα» παρουσίασε μέσω συνέντευξης τον κ. Γιάννη Κουγιανό, Πρόεδρο των Μηχανικών Χωρίς Σύνορα.

Σε ερώτηση για το ποιός είναι αναφέρει: «κάποτε συζητούσαμε με συναδέλφους για την ανάγκη δημιουργίας μιας ΜΚΟ που θα δημιουργούσε έργα υποδομής σε αναπτυσσόμενα μέρη του κόσμου. Ο λόγος ήταν η ανάγκη για τη χωρίς οικονομικά κέρδη συνεισφορά στη κοινωνία. Η ανταμοιβή για αυτή τη συμμετοχή είναι ηθική. Ολοκληρώνοντας κάποια δράση εισπράτεις τη χαρά της δημιουργίας και της προσφοράς». Ο κ. Κουγιανός δηλώνει περήφανος για το πρόσφατο σημαντικότατο έργο που ολοκληρώθηκε και είναι το φράγμα στην Αιθιοπία, σε μια περιοχή του πλανήτη που μαστίζεται από τη λειψυδρία.

Στο ερώτημα τι φοβάται απαντά: «την αδιαφορία, την αμέλεια, τη μη οργάνωση. Όλα αυτά δημιουργούν υπανάπτυξη, η οποία φέρνει φτώχεια, η οποία με τη σειρά της φέρνει αρρώστιες.... Έτσι πεθαίνουν οι κοινωνίες».

Ποιό είναι το όνειρο του; «να υπάρχει ανάπτυξη και σεβασμός στο περιβάλλον σε όλες τις γωνιές της γης, να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής για όλους τους ανθρώπους χωρίς διακρίσεις».

Τι τον έχει απογοητεύσει; «η απουσία κατάλληλων κυβερνητικών μέτρων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αν δεν υπάρχει δρόμος δεν υπάρχει τρόπος να πάει κάποιος σχολείο και μένει αναλφάβητος. Η φτώχεια και η αμάθεια δημιουργούν ανθρώπους που αδυνατούν να παράγουν ανταγωνίσιμα προιόντα προς αυτά των ανεπτυγμένων χωρών».