Το πρόγραμμα εξοικονόμισης νερού στην Αιθιοπία
στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης»

Σε σχετικό άρθρο της εφημερίδας «Ριζοσπάστης» με τίτλο «Ενας... Ιλισός για την Αιθιοπία!» έγινε αναφορά στο υπό ανάπτυξη πρόγραμμα κατασκευής 2 λιμνοδεξαμενών με πρωτοβουλία της «Επιτροπής Αλληλεγγύης για την Ξηρασία στην Αιθιοπία». Προκείται για την αρχική μορφή του προγράμματος που στη πορεία οδήγησε στη κατασκευή του Φράγματος Damte από τους Μηχανικούς Χωρίς Σύνορα.

Στο άρθρο παρουσίαζονται τα κύρια σημεία συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η «Επιτροπή Αλληλεγγύης για την Ξηρασία στην Αιθιοπία» στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ με την παρουσία πλήθος κόσμου, Ελλήνων και μελών της Αιθιοπικής κοινότητας στη χώρα μας.

Στην εκδήλωση μίλησε ο δημοσιογράφος Ν. Βαρδιάμπασης, εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής που τόνισε «τα 60 εκατομμύρια των Αιθιόπων έχουν προσδοκώμενο χρόνο ζωής τα 45 χρόνια με κύριες αιτίες θανάτου τα λοιμώδη νοσήματα, τις παθήσεις του αναπνευστικού και του πεπτικού». Σε αυτές τις συνθήκες, τόνισε, «η Ελλάδα πρέπει να στείλει το μήνυμα ανθρωπιάς στην παγκόσμια κοινή γνώμη κατασκευάζοντας αυτό το έργο».

Ο Δ. Κουτσογιάννης, επίκουρος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά του σχεδιαζόμενου έργου. Η συνολική χωρητικότητα των λιμνοδεξαμενών θα είναι 520.000 κυβικά μέτρα, από τα οποία θα αρδεύεται έκταση 41.5 εκταρίων. Μέχρι στιγμής, όπως είπε ο Δ. Κουτσογιάννης, πολλοί είναι οι καθηγητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΕΜΠ που έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να εργαστούν εθελοντικά πάνω στην κατάρτιση της μελέτης, ενώ υπάρχουν και άλλοι φορείς που θέλουν να συνεισφέρουν, όπως το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης «Μηχανικοί Χωρίς Σύνορα».

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης η Τ. Αρμενάκη, επίτιμη γενική πρόξενος της Αιθιοπίας και ο Ε. Αμπντέλα, πρόεδρος της Επιτροπής Αλληλεγγύης, οι οποίοι και ευχαρίστησαν τον Ελληνικό λαό καθώς και όλους τους επώνυμους και ανώνυμους υποστηρικτές του λαού αυτής της φτωχής Αφρικανικής χώρας.