Αναφορά στους Μηχανικούς Χωρίς Σύνορα από τον κ. Γιώργο Α. Παπανδρέου σε συνέντευξη στη ΝΕΤ TV, στην εκπομπή "Πρώτη Ματιά" με το δημοσιογράφο κ. Γ. Λοβέρδο

Τρίτη, 8 Απριλίου 2003
(Απόσπασμα)

κ. Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να πούμε όμως μια κουβέντα για να μην έχουμε ξανά διακοπή, να πούμε μια κουβέντα και με τον Υπουργό Εξωτερικών. Ακούσατε, κ. Υπουργέ, την προσφορά του Προέδρου της Βουλής.

κ. Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ναι. Είναι πολύ σημαντική η προσφορά της Βουλής. Θα ήθελα και εγώ να τονίσω δυο πράγματα. Πρώτα από όλα, τη μεγάλη σημασία του Κινήματος Ειρήνης, που πιστεύω ότι όχι μόνο έχει δείξει την ευαισθησία του Ελληνικού Λαού και της Νεολαίας, αλλά έχει φέρει και τη νεολαία, πάλι στην πολιτική σκηνή και στην κοινωνική δραστηριοποίηση, την δραστηριοποίηση για τα κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή, αυτή η δυναμική θα μπορούσε κάλλιστα να συμβάλει ακόμα περισσότερο, όχι μόνο στην ανθρωπιστική πτυχή, που γίνεται ήδη, αλλά στην αυριανή και μελλοντική ανάπτυξη των μη κυβερνητικών οργανώσεων που συμβάλλουν με τον εθελοντισμό τους, όχι μόνο εσωτερικά αλλά και σε πολλές διεθνείς κρίσεις. Η Ελλάδα έχει τα τελευταία χρόνια δείξει, μια πάρα πολύ μεγάλη δραστηριότητα με τους ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ, με τους ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ, με πολλές άλλες οργανώσεις -ελληνικές μάλιστα- που έχουν ξεκινήσει και από την Ελλάδα, αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα θέλαμε να μας πείτε, επειδή είναι η ώρα που όλοι οι σταθμοί θα μεταδώσουν το δελτίο ειδήσεων και να ενημερώσουν για αυτά που συμβαίνουν στη Βαγδάτη και αυτό είναι το βασικό γεγονός κλείνοντας ένα αριθμό φαντάζομαι -ο Πρόεδρος της Βουλής είπε για 100.000 ευρώ- το Υπουργείο Εξωτερικών .

κ. Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν το περίμενε.Απλώς ο Γιάννης θέλει να δώσει την ευκαιρία στον κ. Υπουργό να το σκεφτεί προφανώς.

κ. Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη βγάλει κονδύλι 1.000.000 ευρώ, από την ανθρωπιστική βοήθεια αν χρειαστεί θα δώσει και περισσότερο και βεβαίως την Προεδρία της Ε.Ε. ήδη έχουμε συνδεθεί με την Επιτροπή και υπάρχει το κονδύλι των 100 εκατομμυρίων ευρώ που θα δοθούν για την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Ιράκ. ¶ρα λοιπόν πιστεύω ότι η κινητοποίηση μας και ως χώρα, αλλά και ως Ε.Ε. ήταν άμεση και ήταν μέσα στις αποφάσεις που πήραμε από την πρώτη μέρα του πολέμου.

κ. Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ, κύριοι συνάδελφοι από τη ΝΕΤ 105,8 αλλά και από τους άλλους ραδιοφωνικούς σταθμούς, που συμβάλλετε όλοι σ' αυτή τη μεγάλη υπόθεση της UNICEF για να συγκεντρωθούν χρήματα, για τα παιδιά του Ιράκ. Καλή σας ημέρα.