Το έργο των Ελλήνων Μηχανικών Χωρίς Σύνορα στην Eφημερίδα «Η Αυγή»

Σε ολοσέλιδο αφιέρωμα για τους Μηχανικούς Χωρίς Σύνορα της δημοσιογράφου Δήμητρας Κοκοτάκη στην εφημερίδα «η ΑΥΓΗ» και με τίτλο «Ανθρωπιστική προσφορά που δεν έχει σύνορα», αναφέρεται τόσο η δράση των Οργανώσεων ΜΧΣ στις διάφορες χώρες που έχουν συσταθεί αντίστοιχοι πυρήνες, όσο και η δράση του ελληνικού τμήματος.

Η δημοσιογράφος αναφέρεται στο ξεκίνημα της πρώτης οργάνωσης στη Γαλλία επισημαίνοντας «Όλα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 1982 όταν φοιτητές και ένας καθηγητής της Εθνικής Σχολής Γεφυρών και Οδοποιίας της Γαλλίας, πήγαν στην Αιθιοπία μετά από αίτημα της Διεθνούς Οργάνωσης Κατά της Πείνας, να βοηθήσουν στη κατασκευή μιας παροχέτευσης νερού κοντά στη πόλη Harar. Η αρχική ιδέα ήταν η ίδρυση μιας οργάνωσης που θα στήριζε τις άλλες ΜΚΟ σε όλα τα τεχνικά τους προβλήματα. Μετά από αυτή προστέθηκε και μια δεύτερη: η ευαισθητοποίηση φορέων, μηχανικών και πολιτών στα προβλήματα του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου». Και προσθέτει: "Σήμερα υπάρχουν οργανώσεις ΜΧΣ σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου. Όλα τα εθνικά τμήματα είναι ανεξάρτητα ως προς την οργανωτική τους δομή και ανήκουν σε μια συνομοσπονδία».

Στη συνέχεια αναφέρονται αναλυτικά οι συγκεκριμένοι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι καθώς και τα προγράμματα των Ελλήνων Μηχανικών Χωρίς Σύνορα. Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται η βοήθεια ανέγερσης κοινωφελών κτιρίων στην Ινδία, η παροχή τεχνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γιουγκοσλαβία μετά τον πόλεμο, η προώθηση των μικρών υδροηλεκτρικών στην Ελλάδα και στη Κίνα, η μελέτη για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στο Πράσινο Ακρωτήριο.